“Μέσα από μια εικόνα μπορείς να καταλάβεις πάρα πολλά πράγματα αρκεί να κάτσεις να την παρατηρήσεις να τη διαβάσεις. Σε μια πρώτη ματιά θα δεις το μέρος, το συμβάν… Αλλά στη συνέχεια μπορείς ίσως να διακρίνεις καλύτερα τα συναισθήματα στα πρόσωπα των εικονιζόμενων ατόμων ή ακόμη περισσότερο να φτάσεις στο σημείο να καταλάβεις τα συναισθήματα που είχε ο φωτογράφος τη στιγμή που πάτησε το κουμπί στην κάμερά του”
Σε ποιά ηλικία ανακάλυψες ότι σε “έλκει” ο φακός; Πρώτα απ’ όλα από μικρή μου άρεσε να παρατηρώ τα πάντα. Αυτό αποτέλεσε βασικό παράγοντα για τη σχέση μου με τη φωτογραφία η οποία βασίζεται στην έντονη παρατηρητικότητα. Είχα αγάπη για την φωτογραφία. Όλη η ομορφιά της ζωής μέσα από το φακό. Μαγικές φωτογραφίες, μοναδικά στιγμιότυπα, απαθανατισμένα από τον εκάστοτε φωτογράφο. Έτσι κι εγώ ήμουν “ο φωτογράφος” στα οικογενειακά τραπέζια. Αργότερα στο λύκειο, οι γονείς μου, μου έκαναν δώρο την πρώτη μου κάμερα. Ο ενθουσιασμός μου ήταν μεγάλος. Εκεί ανακάλυψα ότι ήθελα πραγματικά τη φωτογραφία στη ζωή μου. Δεν ασχολήθηκα συστηματικά λόγω πανελλαδικών εξετάσεων αλλά μόλις τελείωσα με αυτές παράλληλα με τη σχολή μου αμέσως ξεκίνησα από εκεί που είχα μείνει… Ταυτόχρονα με κάποια σεμινάρια φωτογραφίας που παρακολούθησα και με την διαρκή εξάσκηση, η αγάπη μου και το ενδιαφέρον μου γινόντουσαν όλο και μεγαλύτερα.
Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Δεν μπορώ να πω ξεκάθαρα ότι γεννιέται κάποιος καλλιτέχνης. Σίγουρα ο καθένας είναι καλός σε κάτι απλά ο καθένας το ανακαλύπτει σε διαφορετική ηλικία και διαλέγει αν θα το εξασκήσει και θα το καλλιεργήσει όλο και περισσότερο στην μετέπειτα πορεία του. Γεννιέται με τη γέννηση του μαζί και το ταλέντο του θα μπορούσα να πω μάλλον καλύτερα αλλά σίγουρα στην πορεία γίνεται! Σίγουρα αν έχεις ταλέντο και βλέπεις τα πράγματα λίγο διαφορετικά αυτομάτως βοηθάει στο να τραβήξεις μια καλή φωτογραφία. Αν δεν βγεις, όμως, δεν έχεις επαφή με τον έξω κόσμο, δεν τραβήξεις όχι μια αλλά χιλιάδες φωτογραφίες για να ξέρεις τον τρόπο λειτουργίας, δεν θεωρώ πως το ταλέντο θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα.
Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Σίγουρα θα διάλεγα τη λέξη “υπομονή”. Το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν μπορούν να γίνονται όλα τη στιγμή που τα θέλουμε. Αντιθέτως υπάρχει η κατάλληλη στιγμή να πραγματοποιηθούν! Έτσι ακριβώς και στον τομέα της φωτογραφίας… δεν είναι σίγουρο ότι με ένα κλικ θα έχεις τη λήψη, μπορεί να χρειαστούν πολλά για να βγει αυτό που πραγματικά ψάχνεις. Το αποτέλεσμα όμως θα σε ανταμείψει !
Μια φωτογραφία… χίλιες λέξεις; Ακριβώς! αλλά ακόμα και οι λέξεις αδυνατούν να περιγράψουν όλο το βάθος και το εύρος μιας φωτογραφίας. Και αυτό γιατί κάθε μία είναι μοναδική! Όπως οι στιγμές όπως και οι άνθρωποι. Σαν δύο δίδυμα αδέρφια που μπορεί να μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους αλλά ποτέ δεν είναι εξ ολοκλήρου δυο ίδια άτομα. Έτσι γίνεται και στις φωτογραφίες… Μπορούν να φαίνονται αλλά ποτέ δεν είναι ίδιες! Μέσα από μια εικόνα μπορείς να καταλάβεις πάρα πολλά πράγματα αρκεί να κάτσεις να την παρατηρήσεις να τη διαβάσεις. Σε μια πρώτη ματιά θα δεις το μέρος, το συμβάν… Αλλά στη συνέχεια μπορείς ίσως να διακρίνεις καλύτερα τα συναισθήματα στα πρόσωπα των εικονιζόμενων ατόμων ή ακόμη περισσότερο να φτάσεις στο σημείο να καταλάβεις τα συναισθήματα που είχε ο φωτογράφος τη στιγμή που πάτησε το κουμπί στην κάμερά του.
Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Το πως θα με χαρακτήριζα έχει άμεση σχέση με το τι ζητάς πραγματικά από τη φωτογραφία και την κάθε ενασχόλησή σου. Έτσι θα μπορούσα να πω πως είμαι αρκετά απαιτητική στη δουλειά μου και θέλω να βάζω τα δυνατά μου ώστε να επιτύχω τον υψηλότερο δυνατό στόχο. Βέβαια από την άλλη η ηρεμία και η αισιοδοξία με κατακλύζουν ιδιαίτερα αφού αποτελούν βασικό παράγοντα για να μπορείς να δουλέψεις, όπως και στις περισσότερες ασχολίες άλλωστε. Κρίνεται απαραίτητο να είσαι διαλλακτικός στον τομέα της φωτογραφίας ώστε να μπορείς να συζητάς και να καταλαβαίνεις εσύ το μοντέλο σου και το μοντέλο σου εσένα. Να μπορέσεις να τον κάνεις να βρει το δικό του χαρακτήρα και ύφος να μπορέσει να εκφραστεί και να δείξει αυτό που θα τον διαφοροποιήσει με αποτέλεσμα να αποτυπωθεί στην εικόνα. Όλα είναι θέμα ψυχραιμίας. Δεν χρειάζεται υπερπροσπάθεια, μόνο θέληση.. Η ομορφιά βρίσκεται στην απλότητα!
Τοπία, στιγμές, πρόσωπα, φύση, γάμοι, νυχτερινά κέντρα…. είναι όλα αυτά μαζί… ο φωτογράφος; Ναι. Ο φωτογράφος είναι όλα αυτά μαζί γιατί θα αποτυπώσει σε λίγες εικόνες ένα ολόκληρο γεγονός, όλο το συναίσθημα της στιγμής. Μπορεί να διαλέξει να κάνει αποκλειστικά κάποια φωτογράφιση για παράδειγμα ενός τοπίου αλλά σίγουρα νωρίτερα θα έχει περάσει σχεδόν από όλους τους τομείς της φωτογραφίας για να κατασταλάξει. Άλλωστε πως μπορείς να απορρίψεις κάτι αν δεν το δοκιμάσεις; Το μόνο που ξέρω σίγουρα είναι πως πρώτα από όλα πρέπει να σέβεται τον εαυτό του και τους καλλιτέχνες ή τα τοπία που φωτογραφίζει. Έτσι σίγουρα θα βγει κάτι καλό από αυτήν τη σύνδεσή τους.
Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Κύριο μέλημά μου είναι να τελειώσω επιτυχώς τις σπουδές μου χωρίς βέβαια να σταματήσω την ενασχόλησή μου με τη φωτογραφία και στη συνέχεια να βρω έναν τρόπο ώστε να μπορέσω να συνδυάσω φωτογραφία και γεωπονία ταυτόχρονα. Θέλω να εξελιχθώ στη φωτογραφία και είμαι διατεθειμένη να αφιερώσω πολύ χρόνο γιατί είναι κάτι που με ευχαριστεί ειλικρινά. Όταν ήμουν μικρή με ρωτούσαν συχνά “τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις”, δεν το είχα αποφασίσει ποτέ αλλά πάντα έλεγα θέλω να κάνω κάτι που θα με κάνει χαρούμενη. Τώρα πια νομίζω ότι το έχω βρει…
Σύντομο βιογραφικό.
Ονομάζομαι Χαραλαμποπούλου Μαρία και είμαι 22 ετών. Κατάγομαι από την Πάτρα και είμαι φοιτήτρια του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Γνωρίζω άριστα την ελληνική γλώσσα (αφού αποτελεί την μητρική μου γλώσσα) καθώς επίσης και αγγλικά και γαλλικά έχοντας αποκτήσει επιτυχώς τα διπλώματα Michigan ECCE-B2 και DELF/DALF -A2 αντίστοιχα.
Η αγάπη μου για τις σπουδές με έκανε συνεχώς να θέλω να μαθαίνω καινούρια πράγματα και να γίνομαι καλύτερη στον κλάδο αυτό. Έτσι παράλληλα με τις σπουδές μου παρακολούθησα διάφορα σεμινάρια ώστε να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου στον τομέα. Χαρακτηριστικά αποτελούν τα εξής: 《Γεωργία ακριβείας συμβολή των ΣμηΕΑ (drones) στην αναβάθμιση του αγροτικού τομέα》,《Διαδικτυακό συνέδριο για το ελαιόλαδο》.
Οι ομορφιές της φύσης και η καθημερινή ενασχόληση μαζί της με έκανε να βλέπω τοπία εξαιρετικά εντυπωσιακά και να θέλω να τα αποτυπώσω ώστε να διατηρήσω αυτή την εικόνα οχι μόνο στο μυαλό μου. Έτσι η ενασχόληση με τη φωτογραφία άρχισε να γίνεται μεγαλύτερη και με το σεμινάριο που παρακολούθησα για τα μυστικά της με δικαίωσε. Με την πιστοποιημένη βεβαίωση άρχισαν τα πιο ουσιαστικά και σωστά πλέον βήματα τον τομέα μου ως φωτογράφος.
Αποκλειστική συνέντευξη για το polismagazino.gr . Βρείτε όλο το άρθρο εδώ …
Μπράβο !